• 10 apr 2024

Momentum Leisure koopt 6,7 hectare ontwikkelingsgrond van Mitiska REIM voor de ontwikkeling van een thema- en waterpark in Zuid-Polen

Amsterdam (NL)/Groot-Bijgaarden (B), 10 april 2024 – Momentum Leisure – toonaangevende ontwikkelaar van themaparken in Centraal- en Oost-Europa op het gebied van vrije tijd, entertainment en retail – verwerft in Zuid-Polen 6,7 hectare ontwikkelingsgrond van Mitiska REIM, de Belgische investeerder in convenience vastgoed in Europa. Momentum Leisure zal op de locatie een state-of-the-art thema- en waterpark ontwikkelen. De locatie bevindt zich in het grootste metropoolgebied van Polen, Opper-Silezië, dat met vijf miljoen inwoners tevens een van de sterkste economische regio’s is van het land. Het plot is direct gelegen naast Europa Centralna, het grootste retailproject in de stad Gliwice op een perceel van 27ha. Het perceel ligt aan het kruispunt van de snelwegen A1 – de belangrijkste Noord-Zuid verbinding van Polen – en de A4 – de belangrijkste Oost-West verbinding aldaar. Vier miljoen mensen wonen binnen 30 minuten reistijd van het retail- en leisure plot en de zogenoemde ‘catchment area’ omvat ruim 11 miljoen mensen. Vanwege de gunstige ligging bedient het ook de Tsjechische markt. Het thema- en waterpark zal naar verwachting in 2026 haar deuren openen.
 
In lijn met haar toegevoegde waarde strategie is Mitiska REIM het retail center Europa Centralna aan het herpositioneren als een convenience vastgoedobject dat voldoet aan ESG criteria, met een gediversifieerde mix van voorzieningen voor essentiële dagelijkse boodschappen, doe-het-zelf, huishoudartikelen, mode, kortingsartikelen, vrije tijd en entertainment. Door de samenwerking met Momentum Leisure wordt het een zogenoemde ‘retailtainment’ bestemming. Voor de Amsterdamse onderneming wordt het haar vierde themapark in Polen en haar tweede waterpark van het land. Momentum Leisure heeft in totaal tien themaparken opgenomen in haar strategie voor de groeimarkten van Europa.  
 
Sylvie Geuten-Carpentier, Managing Partner van Mitiska REIM: “We zijn verheugd om in dit project samen te werken met Momentum Leisure en het aanbod van Europa Centralna uit te breiden met een thema- en waterpark gericht op kinderen en families. Europa Centralna is nu al het grootste winkelcentrum in de stad – ons doel is om er een populaire bestemming in de regio van te maken door middel van een aantrekkelijk aanbod van winkels, vrije tijd en entertainment.”
 
Wouter Dekkers, CEO Momentum Leisure: “De samenwerking met Mitiska REIM is een echte win-win doordat we shopping en leisure met elkaar integreren op een perfecte locatie. We kijken ernaar uit om deze locatie en wellicht in de toekomst ook andere locaties samen te gaan ontwikkelen. Bovendien zal als onderdeel van onze net-zero strategie, zowel het thema- als het waterpark aan de duurzaamheidseisen voldoen. We verwachten in 2026 de deuren te kunnen openen.”
 
Janusz Botorek, co-investeerder en lokale operationele partner voor het retailproject, voegt hieraan toe: "We zien een enorm potentieel voor Europa Centralna als een convenience real estate asset. Strategisch gelegen in Opper-Silezië, een van de belangrijkste economische regio's in Polen, is Europa Centralna ideaal gepositioneerd om te profiteren van de vier miljoen consumenten die binnen 30 minuten rijden van het centrum wonen."

Over Mitiska REIM
Het Belgische Mitiska REIM is Europa's toonaangevende investeerder in convenience real estate zoals retailparken, zelfopslag- en stedelijke logistieke projecten. Het bedrijf speelt in op de toenemende vraag naar stedelijke inbreidingslocaties, toegankelijke locaties, flexibel ontwerp, duurzame oplossingen en actief activabeheer. Mitiska REIM heeft een partnership gedreven investeringsmodel waarbij zij nauw samenwerkt met ervaren lokale co-investeringspartners.
 
Mitiska REIM neemt als verantwoordelijke fondsbeheerder ESG-factoren als uitgangspunt voor duurzame stedelijke groei. In de afgelopen 12 jaar heeft Mitiska REIM 5 fondsen gelanceerd en een portefeuille van 92 panden opgebouwd die ± 1.200.000 m² bruto verhuurbare oppervlakte vertegenwoordigen in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Portugal, Roemenië, Polen, Tsjechië en Slowakije. Mitiska REIM is een beheerder van beleggingsfondsen (AIFM) met een vergunning en staat onder toezicht van de Belgische toezichthouder FSMA (www.fsma.be).
Meer info: www.mitiska-reim.com

Over Momentum Leisure: themaparken lokaliseren, bouwen en lanceren in Centraal- en Oost Europa
Momentum Leisure is gericht op het creëren van vooraanstaande themaparken in Centraal- en Oost-Europa om lokaal, veilige, succesvolle en geliefde familie-ervaringen te leveren.
 
Sinds 2008 is samen met business partners collectieve expertise, kennis en knowhow opgebouwd om schaalbaar themaparken te realiseren. Deze partnerships zijn voortgekomen uit een jarenlange samenwerking die verder is geïntensiveerd en geformaliseerd, onder meer in joint venture verband. Dat kan bijvoorbeeld zijn voor het vastleggen van gezamenlijke locaties, de bouw van themaparken, de thematisering of het runnen van het themapark.
 
Momentum Leisure heeft, na haar oprichting en overnames in 2020, twee parken operationeel in Polen (in Kownaty nabij Berlijn en in Warschau), één themapark dat in juni haar deuren opent (Gdansk) en meerdere themaparken in ontwikkeling. Momentum Leisure heeft in totaal 10 themaparken in haar groeistrategie opgenomen waarbij veiligheid, familie en duurzaamheid hoog in het vaandel staan.